Zumba vagy súlyzós edzés?

Avagy leszel-e a súlyoktól nagy izompacsirta

2015. 07. 10., Péntek írta: Helga - kategória: Edzés

Nagyon nagy a zűrzavar a fejekben azzal kapcsolatban, hogy merjünk-e súlyzókat ragadni az edzésnél vagy sem. Sokan már azt a szót, hogy "erősítés" is azzal azonosítják, hogy tagbaszakadt, nagy debellák lesznek, mint egy díjbirkózó. Ha súlyzózol, tényleg nagydarab leszel? Akkor járjál inkább zumbára? Vagy fuss? Vagy mi legyen?

súlyzó.jpg

 

Emlékszem, amikor én elkezdtem otthon, DVD-re tornázni, azt sem tudtam, mi az, hogy súlyzó meg erősítés. Nyomtam a DVD-re, azt' kész. Biztos voltam benne, hogy a fél kilós bokasúly meg a másfél kilós kézisúly nagyon hatékony.

 

Egy bizonyos szintig elég is. Hiszen amikor elkezdesz mozogni, minden terhelés jobb, mint amit addig adtál a szervezetednek. Vagyis a semmit. Ha viszont elérsz egy bizonyos fejlődési szintre, akkor a testednek más kell, különben túlságosan hozzászokik a terheléshez, és nem fejlődik.

 

Ezért van az, hogy ha eddig semmit sem mozogtál, akkor nagyon üdítően hat egy séta, kocogás, zumba, hagyományos aerobik óra. Ezek a mozgásformák viszont nem arra vannak kitalálva, hogy feszes, jó alakot, gömbölyű formákat (kerek feneket...) csináljanak Neked.

 

A jó alakot az izmaid adják Neked. Ezért van az, hogy ha valaki lefogy, de nem erősít, akkor csak a nagy lógó bőr marad vissza, Hiszen nincs, ami kitöltse a bőrt, nincs a testén semmi izom.

 

Erősíteni azért is kell, hogy egyszerűen meg tudd állni a helyed az életben. Fel tudd emelni és hordozni a gyereked, hintáztatni, a nyakadba tenni, a babakocsit felvinni a lépcsőn. Ha csak fogysz és gyenge maradsz, abban nem sok köszönet lesz. Épp olyan vacakul fogsz kinézni, mint ahogy érzed magad. Hidd el, én kipróbáltam...

 

Erősíteni tehát kell. Az erősítés történhet

1. saját testsúlyoddal

2. eszközökkel

3. gépekkel, súlyokkal

 

 

1. Saját testsúlyos edzés

Kiváló, széles körben, kötetlenül használható edzésmódszer. Nem kell hozzá eszköz, csak Te magad. El sem hiszed, néha milyen nehéz megtartani a saját tested súlyát. Ilyen például a tolódzkodás, húzódzkodás, fekvőtámasz.

 

2. Eszközös edzés

Edzéshez használhatsz óriáslabdát, gumikötelet, trx-et, gymsticket. Változatossá, még hatékonyabbá teszik az edzésed. Vannak köztük olcsón és könnyen beszerezhető darabok (labda, gumikötél), és drágábbak, szakember irányítását igénylők is (trx, gymstick).

 

3. Súlyzós, konditermi edzés

Lehet rögtön ezzel is kezdeni. Ugyanakkor én azt látom, hogy a legtöbb nő ódzkodik tőle, mert azt hiszi, abban a pillanatban, hogy belép a terem ajtaján, izompacsirta lesz belőle. Nem lesz. Csak bátran vele. Remek módszer. Hozzáértő edző irányításával nagyon hamar hoz eredményt.

 

A súlyoktól, gépektől nem kell félni, nagyon jó hatással lesznek az alakodra. Olyan terhelést kap tőlük az izomzatod, amire garantáltan fejlődéssel reagál. A női hormonjaid viszont nem fogják engedni, hogy nagydarab izompacsirta legyél, ettől nem kell tartanod.

 

A testépítők fotókon, plakátokon mutatott formája egy pillanatnyi csúcsforma, amiben rengeteg munka és szenvedés van. A végén szinte nulla szénhidrátfogyasztás, vizet is alig isznak. Ezt ugye nem fogod akarni utánuk csinálni? Ráadásul személyi edző és komoly, pöpecre beállított táplálékkiegészítők nélkül?

 

Na, ugye. Szóval izompacsirta nem, az nem leszel :)

 

És akkor a zumba meg a kocogás, az jó lesz?

 

Nem, nem lesz. Ezek a mozgásformák is jók kezdetnek vagy regenerációnak, de formáid nem lesznek tőlük. Nem egy vendégem volt már, aki rendszeresen futott, és úgy jött oda hozzám, hogy utálja a hurkáit meg a lógó hasát. (Arról, hogy a futás mennyire segít a jó alak elérésében, olvashatsz itt.)

 

Jegyezd meg: nem minden mozgásforma jó mindenre. Feszesíteni csakis erősítéssel fogsz tudni. Hogy ez saját súlyos, eszközös vagy súlyzós, konditermi, az már Tőled függ. Én mindhármat váltakozva ajánlom.

 

Hajrá :)

 

 

 

rightigm.png

Ugye nem akarsz lemaradni semmi fontosról?

Akkor neved és e-mail címed megadásával iratozz fel hírlevelünkre, és még az Életmódváltó Kisokost is ajándékba kapod.

Nem szpemmelünk, és adataidat nem adjuk ki másnak.

Ez is tetszhet neked: