Változtatnék én, de hogyan?

Tanácsok, ha nem megy az életmódváltás, mert a szokásaid rabja vagy

2015. 03. 27., Péntek írta: Helga - kategória: Motiváció

"Hamar feladom és nem vagyok kitartó..."

"Próbálok változtatni, de nem tudok lemondani a kedvenc kajáimról..."

"Nehezen szánom rá magam a mozgásra..."

"Lusta vagyok, bevallom..."

Ismerős? Mondhattad volna te is?

Most elárulom a megoldást, de nagyon kell figyelned, ezért ígérd meg, hogy szép lassan olvasol tovább... 

Az életmódváltás nem ott kezdődik, amikor megveszed az első csomag teljes kiőrlésű lisztet, hanem sokkal hamarabb, mégpedig a fejedben. Van, hogy hiába a táplálkozási szakértő, a személyi edző, hiába a támogatás, amit kapsz, nem fogsz eredményt elérni. Tudod, miért?

 

hogyan valtoztass.jpg 

 

Nem tudsz vagy nem akarsz?

Olyan sokan mondják nekem, hogy nem tudnak lefogyni. Egyszerűen nem megy, mert képtelenek feladni a rossz szokásaikat. Nem tudják például rávenni magukat a sportra. Lusták. Megmondják így egyenesen. Nem tudnak lemondani a zsíros, cukros ételekről. A krémesről. A töltött káposztáról. Ők nem hajlandók zabpelyhet enni, elvégre nem lovak! 

 

Ilyenkor a "nem tudok változtatni" egy alibi. Kifogás. Sokkal helyesebb lenne azt mondani, "nem akarok". A változtatással ugyanis együtt jár a kezdeti kényelmetlenség és bizonytalanság. 

 

Eddig reggelente bementél a pékségbe és vettél egy tepertős pogit meg egy kakaós csigát. Most akkor este kenjél magamnak két szelet teljes kiőrlésű kenyeret és vidd magaddal másnap? Szokatlan. Macerás. Eleve milyen kenyeret vegyél. Aztán mit tegyél bele. Mert májkrémet vagy szalámit ugye nem lehet. Meg aztán este gondolkozz előre. Reggel ne felejtsd el magaddal vinni...

 

Eddig este a főzéssel, mosogatással, a gyerekkel foglalkoztál. Nem is volt időd másra. Most akkor hova nyomorítsd be azt az 50 perc mozgást? Már így is csak bedőlsz az ágyba esténként, olyan kimerült vagy.

 

Az életmódváltás ilyenkor nem a célod, hanem csak valami homályos folt. Csinálják mások, olvasol róla, tudod, hogy jó lenne, na de kinek van erre kedve meg ideje?

 

Ezért, hogy megindokold, miért nem lépsz, azzal áltatod magad, hogy ááá, neked nem megy, te ehhez gyenge vagy. Nem tudod megcsinálni. Pedig a valóság az, hogy nem igazán akarod. Mert szokatlan, ismeretlen, és sok erőfeszítést jelentene, hogy végigcsináld.

 

Ha akarnád, tennél érte. Igaz?

 

Hogyan lehet mégis túllendülni ezen? Álljon itt 3 pontban a következő 3 fejezetben.

 

 

1. Válassz megfelelő célt!

Sokan azért nem kezdenek neki az életmódváltásnak, mert csak a nagy célt látják a szemük előtt - "30 kilót kellene fogynom" - és ez megrémiszti, elkedvetleníti őket. Ez teljesen jogos. Ha csak a távlati célt látjuk, akkor túl nagy falatnak tűnik, hogy elérjük.  

 

Ezért kell a nagy célt - a 30 kiló fogyást - kisebb elérendő célokra bontani. Például áprilisban kitűzöd, hogy júniusra fogysz 6 kilót. Ha így teszel, akkor sokkal jobban fenn tudod tartani a saját motivációdat. Nem fogsz elkeseredni attól, hogy még 24 kilót kell leadnod, hiszen kitűzted a kisebb célt, a 6 kilót, és el is érted, probléma egy szál se. Megerősödsz abban a hitedben, hogy megy ez neked.

 

 

2. Csak semmi szenvedés!

Sokan összekeverik az életmódváltást a fogyókúrával. Azt mondják, életmódot váltottak, pedig valójában csak valami innen-onnan hallott, összeolvasott diétával próbálnak lefogyni, tehát fogyókúráznak, ergo szenvednek.

 

Drasztikusan megvonják maguktól a kalóriákat, a szénhidrátot, illetve bármit, ami épp divatos. Mivel módszerük mindenféle tudatosságot nélkülöz, az eredmény csalódás lesz. Vagy le sem fogynak, vagy lefogynak és visszahíznak. 

 

A megoldás az, hogy ész nélkül nem szabad megvonni semmit magunktól, mert visszaüt, elmegy a kedvünk az egésztől. Száműzni kell a konyhánkból a tiltott alapanyagokat, pl.: cukor, fehér liszt, tejszín, ugyanakkor igyekezni kell őket úgy helyettesíteni, hogy az ízélmény megmaradjon. Más szóval arra kell törekedni, hogy ami egészséges, az finom is legyen.

 

Innen meríts ötletet receptekhez. Egyet ígérhetek: olyan finomak, hogy eszedbe sem jut majd a "fogyókúra" szó, ha megkóstolod őket! 

 

 

3. Ne próbáld, hanem csináld!

Jellegzetes kifogás az is, hogy "hát én megpróbáltam, de nem sikerült". A próbálkozás megint csak egy alibi, amit sokan csak saját lelkiismeretük megnyugtatására használnak. Elhitetik magukkal, hogy ők nem hibásak azért, hogy képtelenek a változtatásra, hiszen megpróbáltak változtatni, de a próbálkozás kudarcba fulladt.

 

Éppen ezért nem próbálkozni kell, hanem csinálni. Minden nap tenni valami kicsit. Nem kell elvárni magadtól, hogy minden nap alakíts ki valami új szokást. Tegnap elhagytam a fehér lisztet, ma a cukrot, holnaptól heti 4-szer járok mozogni....

 

Dehogyis! Ez ennél jóval hosszabb folymat. Néha csak annyi kell, hogy ne add fel, amit addig elértél. Ha már 2 hónapja minden héten 2-szer jársz kocogni, akkor igenis menj ki ma este is, akkor is, ha jobb lenne feküdni. Ha már január óta nem teszel cukrot a kávédba, akkor ne ma nyúlj a kanál után, hogy csak most az egyszer.

 

 

Útravaló

Ehhez bizony kell akaraterő és kitartás. Anélkül nem megy, hiába is vakítanálak. El kell döntened, hogy akarod-e te az egészet és hajlandó vagy-e tenni érte vagy nem. Hajlandó vagy-e bevállalni a rövid távú kényelmetlenségeket a majdani siker érdekében.

 

Ha egyszer eldöntötted, és megvan az akarat, akkor a kitartás melléd szegődik.

 

Ha pedig ez megvan, akkor kövesd facebook oldalunkat, és olvasd a blogunkat, hogy végre aktívan csináld az életmódváltást, ne csak beszélj meg álmodozz róla...

 

Kezdd el még ma!

rightigm.png

Ugye nem akarsz lemaradni semmi fontosról?

Akkor neved és e-mail címed megadásával iratozz fel hírlevelünkre, és még az Életmódváltó Kisokost is ajándékba kapod.

Nem szpemmelünk, és adataidat nem adjuk ki másnak.

Ez is tetszhet neked: