A Szénhidrát Mítosz: lehull a lepel!

Avagy: vajon le tudsz fogyni azzal, ha kerülöd a szénhidrátot? - 1.rész

2015. 02. 19., Csütörtök írta: Gyula - kategória: Táplálkozás

A fogyózókúrázók zöme 3 dologtól retteg:
- szénhidrátotot enni reggelire
- szénhidrátot enni ebédre
- szénhidrátot enni vacsorára.
Ez - úgy látszik - kitörölhetetlenül bevésődött a fejekbe, és mi az első dolog, amit kiiktatunk az étrendünkből? Hát persze hogy a kenyér, krumpli, tészta, rizs.
"Ezeket kidobáljuk, eszünk sok zöldséget, némi sovány husit meg tejterméket...és akkor majd fogyunk." - ismerős gondolatmenet?

Az emberek 99%-ának az, csak van, aki már túl van rajta, és tudja, hogy nem működik. És van, aki még mindig fél a szénhidráttól, attól várja a csodát, hogy kiiktatja étrendjéből a rizst, krumplit, tésztát, kenyeret. Aztán előbb-utóbb jön a sírás, mert ez a fajta étkezés szenvedést hoz, de eredményt nem. Ezért most írtunk Neked egy cikksorozatot, amelyben lerántjuk a leplet arról a mítoszról, hogy minél kevesebb szénhidrátot eszünk, annál jobban fogyunk. Ez a cikk a sorozat első része.

 

szénhidrát1.jpg

 

Mi történik, ha nem eszünk szénhidrátot?

"A párom azt mondja, ne fogyózzak már annyit, mert akkor mindig ingerült leszek, megvisel a fogyókúra. Inkább elfogad gömbölyűn, csak ne kelljen a savanyú képemet néznie..." - ezt a mondatot akár Te is mondhattad volna?

 

Akkor most jól figyelj, mert a most következő pár bekezdés végére pontosan érteni fogod, miért csinál abból a fogyókúra kaja után sóvárgó, folyton éhező idegbeteget, aki elhiszi azt, hogy a szénhidrát rossz, ezért egész nap salátalevélen éldegél.

 

Vajon miért nem működnek a szénhidrátmegvonáson alapuló fogyókúrák? Azért, mert szénhidrátra (az abból nyert glükózra) szükségünk van, mert a legtöbb testi sejtünk ebből nyer energiát. Például az agyunk is. Ha nem veszünk magunkhoz szénhidrátot, akkor csúfos dolog történik: "elfogynak" az izmaink. Ennek a következő a biológiai háttere: ha nagyon muszáj, akkor a szervezet nem csak a szénhidrátok, hanem a fehérjék lebontásával is tud glükózt előállítani. A fehérjék aminosavakra bomlanak, melyekből a tested glükózt szintetizál. Energia lesz ugyan, de az izom fogy. Te pedig mit érzékelsz? Fogyást. Juhééé! Az már eszedbe sem jut, hogy nem a zsírod, hanem az izmod csökkent. Kiló - kiló, nem? ......

Tehát ami a legjobban ráerősít erre a szénhidrát-gyűlöletre, félelemre, az a kezdeti eredményesség. Az elején teljesen úgy tűnik, jól döntöttél, hogy elhagyod a szénhidrátot, mert elkezdenek leolvadni a kilók. Különösen igaz ez nagy túlsúlynál. Pedig ez sokszor csak a látszat: víz, izom. Nem pedig zsír.

 

Meg kell érteni, hogy a szénhidrátot márpedig nem vonhatjuk meg magunktól tartósan, mert belegebedünk.
Hogy mit jelent ez?

Ha a szénhidrátot elhagyjuk, NEM LESZ sem ENERGIÁNK, sem életkedvünk. Fáradtak, ingerültek és levertek leszünk. A vércukorszintünk sosem lesz kiegyenlített, emiatt folyamatosan sóvárogni fogunk az étel után. Testünk sejtjei ÉHEZNI fognak.

 

Azért nem működik a legtöbb fogyókúra, mert a szénhidrátot, vagyis az ENERGIÁD, az ÉLETKEDVED veszi el Tőled! Válaszul pedig a szervezeted izmot veszít, zsírt raktároz.

 

Nem annyira tuti alku, ugye?Akkor mit tegyünk?

Ennek a cikknek az volt a fő célja, hogy megértsd, miért baj az, ha olyan étrendet próbálsz tartani, amely nem tartalmaz elgendő mennyiségű szénhidrátot. Ugyanis ezt a tápanyagot nem száműzni kell az étkezésedből, hanem jól összeválogatni és jól adagolni. Jól megválogatva és okosan elosztva a nap folyamán ellenségből barátod lesz a szénhidrát. Erőt, energiát fog adni, elűzi az éhségérzetet.

 

A következő cikkben arról lesz szó, mik a "jó" és a "rossz" szénhidrátok. Végignézzük, milyen kenyeret, rizst, tésztát javasolt enni, milyen formában készítsük el a krumplit, konkrétan mennyi szénhidrátot ehetsz, tehát érdemes velünk maradni.

 

A szénhidrát nem ellenség.

Szeresd :)
 

 

rightigm.png

Ugye nem akarsz lemaradni semmi fontosról?

Akkor neved és e-mail címed megadásával iratozz fel hírlevelünkre, és még az Életmódváltó Kisokost is ajándékba kapod.

Nem szpemmelünk, és adataidat nem adjuk ki másnak.

Ez is tetszhet neked: