Így süss otthon kenyeret

Finom, egyszerű, tiszta, teljes kiőrlésű kenyér

2015. 05. 27., Szerda írta: Gyula - kategória: Táplálkozás

Amikor életmódot váltasz, az egyik első probléma, amivel szembesülsz, az a következő lesz: na de milyen kenyeret ehetek? A válasz nagyon egyszerű, most mindjárt meg is osztjuk a receptet.

julcsikenyer.jpg

 

A kenyér egyáltalán nem tiltólistás akkor sem, ha szeretnél csökkenteni a testsúlyodon. Nem mondom, hogy fogyókúrázol, mert itt már mindenki tudja, hogy nem fogyókúra, hanem Életmódváltás vezet a sikerhez :)

 

A szénhidrát a tested sejtjeinek legalapvetőbb energiaforrása, szükség van rá. Nem helyes tehát, ha megvonod magadtól. Amennyiben mégis kipróbálnád, és koplalásra vetemednél, rossz hírem van. A sejtjeid éhezni fognak, remegni fogsz, nem lesz energiád, a szellemi teljesítményed visszaesik, és nagyon rövid úton úrrá lesz rajtad a falási kényszer.

 

A szénhidrátokról néhány alapvető ismeretet az alábbi cikkekben találsz. Nagyon ajánlom elolvasásra, ha még nem ismernéd őket. Sok tévhitet eloszlatnak. Kattints a címre az elolvasáshoz.

 

1. cikk - A Szénhidrát Mítosz: lehull a lepel!

2. cikk - Szénhidrát kérdezz - felelek

 

Megvagy? Folytathatjuk? :) Most már jó sok ismerettel fel vagy ám vértezve! Gyerünk, gyúrjunk rá még picit a kenyérsütésre. Jöjjön hát a recept!

 

Az 1 kg-os adagot írom le, aki 0,75 kg-osat szeretne sütni, az osszon-szorozzon :)

 

Kell hozzá:

34 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
17 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
17 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 dkg barna nádcukor
2 dkg só

3 gramm őrölt kömény
4 gramm porélesztő

45 ml olívaolaj
4,5 dl langyos víz

 

Ezeket kell alaposan összedolgozni, összegyúrni. Én a géppel kevertetem össze, kb. 20 percig keveri-kavarja. Ezután 70-80 percig kel a kenyér, letakarva. A szobahőmérséklet elég neki, de lehet radiátor közelében is. Utolsó fázis a sütés: ezt nálam a kenyérsütő gép végzi, 60 percen keresztül.

 

Aki sütőben süti, az így süsse: 20 percig 220˚C fokon, majd további 40-50 percig 180˚C fokon. Így sül neki először szép kéreg (héj), majd odabent is átsül.

 

A félreértések elkerülése végett: a búzalisztnek, a rozslisztnek meg a tönkölylisztnek nagyjából ugyanannyi a kalóriaértéke. Ha túl sok rozs- vagy tönkölykenyeret eszel, hízni fogsz! Viszont – és itt jön a fontos rész:


- a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből kevesebb is eltelít. Ebből elég egy szelet, nem úgy, mint a "kalácskenyérből"
- a teljes kiőrlésű gabona rostjai jól megdolgoztatják a beleket, és letisztítják a bélfalakat belülről
- emésztésük több energiát vesz igénybe (és ez jó!),
- több tápanyagot és rostot viszünk be velük

 

Jó étvágyat hozzá :)

 

UI: A képen Facebook oldalunk egyik követőjének saját készítésű kenyere látható. Julcsi a kenyeret receptünk alapján sütötte. Szerintem gyönyörűséges, gratuláljunk neki együtt ;)

rightigm.png

Ugye nem akarsz lemaradni semmi fontosról?

Akkor neved és e-mail címed megadásával iratozz fel hírlevelünkre, és még az Életmódváltó Kisokost is ajándékba kapod.

Nem szpemmelünk, és adataidat nem adjuk ki másnak.

Ez is tetszhet neked: