Karácsonyi fitnesz bejgli

Ezzel a bejglivel igazi Életmódváltó Karácsonyod lesz!

2014. 12. 23., Kedd írta: Helga - kategória: Táplálkozás

Végre egy bejgli, ami igazi reform recept! Hogy mit jelent ez? Azt, hogy egy ésszerű mennyiséget lelkifurka nélkül is egészen nyugodtan leküldhetsz ünnepek idején. Sokkal egészségesebb, mint cukros, fehér lisztes társai, ünnepek után nem hagy zsírpárnát a hátsódon, és mindezek tetejébe igazán finom! Nyugodtan adhatsz a gyereknek is, imádni fogja - az enyém legalábbis. Én kakaóst és mákost készítek idén.

karacsonyi fitnesz bejgli.jpg


A kép még a tavalyi sütés alkalmával készült, amikor zablisztet használtam, ezért van ez a fotón. Jó volt, jó volt, de eléggé tört tőle a tészta. Idén tönkölybúzaliszt került bele zab helyett, xilit helyett pedig eritritet használtam. Ennek oka az, hogy nagyobb mennyiségű xilit fogyasztássa hasmenéssel járhat, ezért jobb az eritrit, főleg ha gyerekek is esznek a sütiből.


Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
30 dkg  teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg kókuszzsír
1 tojás (+1 a kenéshez)
csipet só
5 dkg eritrit / xilit
2,5 dkg élesztő
kb. 2 dl tejföl

A tésztát nagyon egyszerű elkészíteni. A kókuszzsírt összedolgozod a csipet sóval, eritrittel, beleszórod az élesztőt (nem kell külön felfuttatni). Hozzáadod az egy egész tojást, valamint kb. 2 dl tejfölt. Azért írtam, hogy kb, mert a tészta lágyságától függ a tejföl aránya, ha túl száraz, akkor mehet még hozzá egy kicsi. Szépen összegyúrod, négy egyenlő nagyságú golyót formázol belőle, és zacskóban elteszed másnapig a hűtőbe / hűvös helyre.

Amikor másnap kiveszed, nagyon kemény lesz a tészta, várj addig, amíg felolvad. A kókuszzsír kiütközhet rajta, ez nem baj, majd felolvad.

Ne tegyél lisztet sem a deszkára, sem a tésztára, amikor nyújtod. Figyelem! A nyújtás nehéz művelet a fitnesz sütiknél. Fehér lisztből haj, de könnyű szép tésztát gyúrni, de hát valamit valamiért. Szóval ne tessék engem szidni, amikor nyújtani próbálod, és törik: kis ügyességgel azért úrrá leszel majd a helyzeten.

Mákos töltelék 2 rúdhoz:

20 dkg darált mák (nem cukrozott!!!)
20 dkg eritrit / xilit
kevés mazsola
egy citrom leve és héja
esetleg rum(aroma)


Diós töltelék 1 rúdhoz:

10 dkg durvára darált dió
10 dkg eritrit / xilit
kevés mazsola
fél citrom leve és héja
kevés vanília aroma vagy darált vaníliarúd

A töltelékek úgy készülnek, hogy a fent leírt hozzávalókat összedolgozod. Ha nagyon porlik, akkor egy picike tejet tehetsz hozzá (nekem 1-2 teáskanálnyi kellett csak).

Legegyszerűbb a kakaós: ott csak rászórod a kinyújtott tésztára a kakaót, majd a eritritet, az arány szemre megy, mint a palacsintánál, ennyi.

Téglalap alakúra nyújtod a tésztát, rászórod a tölteléket, felhajtogatod a széleit, ahogy a képen látod, a széleket lekened tojással (egész tojás, nem csak fehérje!), és feltekered.

A rudak tetejét megkened egész tojással, majd beteszed a sütőbe. Én 180 fokon kezdtem sütni kb. 15 percig, de soknak bizonyult, úgyhogy további 25 percig sütöttem őket még 150 fokon légkeveréssel.
A sütési idő és hőfok a Te sütőd függvénye. Ha nagyon gyorsan kezd barnulni a teteje, akkor tekerd lejjebb. Általában 25-30 percet szoktak írni 180 fokon, de nekem az nem jött be.

 

Jó étvágyat, jó sütögetést,

szép Karácsonyt :)

rightigm.png

Ugye nem akarsz lemaradni semmi fontosról?

Akkor neved és e-mail címed megadásával iratozz fel hírlevelünkre, és még az Életmódváltó Kisokost is ajándékba kapod.

Nem szpemmelünk, és adataidat nem adjuk ki másnak.

Ez is tetszhet neked: