Keményen vagy lágyan szereted?

Tojásfőzés percről percre képekkel :)

2015. 08. 07., Péntek írta: Gyula - kategória: Táplálkozás

- Meddig főzöd már azt a tojást?
- Nem tom', mert már negyven perce fő, de egyre keményebb!
...igen, ez egy béna vicc, de azért van valóságalapja....


Egy kis játékra hívnálak most Téged: Neked mennyire kifinomult a tojásfőzési technikád? Akarod tudni, pontosan milyen a tojás állaga 1,2,3,4 és 5 perc főzés után? Én megcsináltam, lefényképeztem, gyere, nézd meg!

 

Ja, és akarod a vendégeidet elbűvölni az "ARISZTOKRATIKUS LÁGYTOJÁS":) - sal? Óóóó, nem is tudod, mi az? Na, akkor gyere, megmutatom!

tojás.jpg

 

A tojást mindenki szereti, vagyis szinte mindenki. Valaki lágyan, valaki folyósan és van, aki keményre főzve. Tehát van egy bizonyos főtt tojás-állag, amit ha eltalálunk, csettintünk egyet: "ez aaaz, ez a tuti-király-tojás!"

 

Én személy szerint azt az állagot szeretem, amikor már lehet vágni, szeletelni, de a sárgája még folyós és ráragad a késre. Ez a legjobb a salátákba is.

 

Neked van bevált módszered? Tudod, hogy meddig kell főzni a tojást, hogy olyan legyen, amilyennek akarod?! Mikor kell beletenni a vízbe...már az elején vagy amikor forr a víz?

 

Én magamról tudom, hogy ezeknek a technikáknak a megfigyelése - tudatosítása - eltart egy darabig. De hogy lásd, milyen jófej vagyok, rááldoztam néhány tojást és fázisképekben mutatom meg, hány perc főzés milyenné teszi a tojást ---> BELÜLRŐL!

 

Készen állsz a zúzásra? :)

 
Na, akkor lássuk!

 

 

Tudósítás percről percre...

 

Komoly emberek vagyunk, komolyan fogtunk munkához. A kísérlet előtt még hipotézist is felállítottam. A hipotézis a következő volt: a hideg vízbe rakott 5 tojás egyre szilárdabb állagú lesz, ahogy a víz forrni kezd, és ahogy az idő telik :)

 

...és tadááám! A hipotézisem igazolást nyert: mert VALÓBAN, ahogy teltek a percek, úgy lett a tojás egyre kevésbé folyós, egyre keményebb.

 

Felső sor/1. kép: --> ő az 1 perces tojás. Nagyon vékony falú fehérje, nagyon csorgós sárgájával.

 

Felső sor/2. kép: --> 2 perces tojás. Láthatóan vastagabb fehérje, de még mindig csorgós sárgája.

 

Felső sor/3. kép: --> 3 perces tojás. Már vágható, nagyon szép krémes sárgájával.

 

 Alsó sor/1. kép: --> 4 perces tojás. A legfotogénebb, igazi "salátába való", ő a személyes kedvencem.

 

Alsó sor/2. kép: --> az 5 perces tojás. Leginkább szendvicsek tetejére ajánlom, már tartja az állagát, de közel sincs kiszáradva.

 

+1 BÓNUSZ

 Alsó sor/3. kép: --> az igazi "ARISZTOKRATA LÁGYTOJÁS". Időigényes, de megéri ráfordítani az időt, legalább egyszer. Ő az, akit a Ritz és Savoy kaliberű hotelek reggelijéhez tálalnak fel jól fésűt pincérek, krómozott tojástartón.

 

 

Az "ARISZTOKRATA LÁGYTOJÁS" elkészítése


Ezt nem hideg vízbe teszed bele, hanem megvárod, míg felforr a víz, akkor megy bele a tojás. 1 percen át főzöd, majd elzárod, és még 6 percig a főzővízben tartod. Ekkor veszed ki és teszed hideg vízbe. De vigyázz, hogy még langyos legyen, amikor feltálalod.

 

Csak ügyesen, tojásra fel! :)

rightigm.png

Ugye nem akarsz lemaradni semmi fontosról?

Akkor neved és e-mail címed megadásával iratozz fel hírlevelünkre, és még az Életmódváltó Kisokost is ajándékba kapod.

Nem szpemmelünk, és adataidat nem adjuk ki másnak.

Ez is tetszhet neked: