Könnyű nyári dinnyesali

Alakbarát finomság nagymeleg nyári napokra

2015. 07. 24., Péntek írta: Gyula - kategória: Táplálkozás

A nyári meleg az étvágyunkra is hatással van: ilyenkor egészen más ételek után kezdünk vágyakozni: hűs, lédús, könnyű ételeket szeretnénk elővarázsolni a lehető legkisebb idő és energia befektetéssel. Ezért most egy igazi „nyaralós” salátát hoztam Neked, egy Jamie Oliver-recept kissé módosított változatát a 3 fő összetevő meghagyásával. Ez pedig nem más, mint a „Kecskesajtos-rukkolás dinnyesaláta”. Nyári melegben szuperül hűsít és nem is hizlal.

dinnyesali.jpg

 

Mi is kell hozzá?

- egy jókora szelet dinnye
- egy zacskó rukkola
- egy csokor petrezselyem
- egy kis darab (4-5 dkg) kecskesajt (lehet feta vagy zöld fűszeres)
- pici dióolaj
- pirított olajos magvak: napraforgómag, tökmag, szezámmag, kesu dió, pucolt mandula vagy fenyőmag…én vettem egy „Magkoktél” nevű zacseszt, abban volt (szinte) minden a fentiek közül.
- egy lime leve
- pici chili

 

Szépen felszeleteled csíkokra a gerezd dinnyét majd eltördeled, úgy gusztusosabb, kb. 2x1 cm darabokra. Megy a tányérra. Egy jó marék rukkola (előtte ajánlatos megmosni, megszárítani.): ez is. Elrendezgeted.

 

Apróra csipkedett, tördelt kecskesajt. Mehet ez is. Ebből keveset, mert bár egészséges és fehérjedús a kecskesajt, általában jó zsíros is. Szóval keveset, csak az íze miatt - ami szintén elég erőteljes, jellegzetes.

 

A petrezselymet se metéld, hanem csipkedd, úgy még frissebb lesz az egész (azt tudtad, hogy régen a az orvos petrezselymet írt föl szájszag ellen, mert frissíti a leheletet és semlegesíti a szagokat…ezt csak úgy, zárójelbe).

 

Megvagy? Oké. Sózás nincs! Megy rá egy kis dióolaj (esetleg szőlőmagolaj, mást ne használjunk) és a lime leve, lazán összekevered. Eztán fogsz egy wokot (ha nincs, szerezz be egyet, szuper cucc és nem drága. Fog még kelleni!) és megpirítod a magokat.

 

Vigyázz, mert a különböző nagyságú magok nem egyszerre pirulnak, inkább mozgasd közben, csuklóból, lazán az ég felé. Ha kezd a színük aranybarnára váltani, zárd el a tüzet alattuk. Mehet a tányérra. Egy icipici apróra zúzott chilit (vagy chilipelyhet) is szórhatsz rá… nagyot fog szólni :)

 

Jó étvágyat!

rightigm.png

Ugye nem akarsz lemaradni semmi fontosról?

Akkor neved és e-mail címed megadásával iratozz fel hírlevelünkre, és még az Életmódváltó Kisokost is ajándékba kapod.

Nem szpemmelünk, és adataidat nem adjuk ki másnak.

Ez is tetszhet neked: